Registratie webinar Peergrouponderwijs

Op 20 januari 2025 organiseerde het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid het webinar over Peergrouponderwijs. De spreker is Eleonoor van Gerven, programmamanager van het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid. In het panel zitten Rieke Huijgen (specialist begaafdheid en dubbel bijzondere leerlingen bij relevantebegeleiding.nl), Hannie Dierx (leraar, specialist hoogbegaafdheid bij RBOB de Kempen) en Cindy Floors (specialist begaafdheid Admiraal de Ruyterschool).

Peergrouponderwijs biedt mogelijkheden om het onderwijs aan leerlingen met kenmerken van begaafdheid passender te maken. Dat kan zowel in kleine clustergroepjes binnen de reguliere groep als in een constructie waarin leerlingen voor een deel van de tijd deelnemen aan activiteiten buiten de reguliere groep. Er is ook sprake van peergrouponderwijs als leerlingen deelnemen aan voltijdsbegaafdheidsonderwijs. Ook dat kan voor sommige leerlingen een oplossing zijn. In dit webinar gaan we in op een aantal mogelijke perspectieven en kaders om peergrouponderwijs op te zetten en verkennen we hoe de visie op begaafdheid mede van invloed kan zijn op de opzet, organisatie en selectie van leerlingen die aan peergrouponderwijs deelnemen.

Gluren bij de buren – Uitwisselingsbijeenkomsten voor samenwerkingsverbanden

Ben je lid van een werkgroep (hoog)begaafdheid binnen een samenwerkingsverband en wil je graag leren van hoe dingen in ander samenwerkingsverband zijn geregeld? Dan is dit je kans!

Het landelijk Kenniscentrum Hoogbegaafdheid (KCHB) organiseert dit schooljaar 13 uitwisselingsbijeenkomsten onder de titel ‘Gluren bij de buren’. Elke uitwisselingssessie heeft een eigen thema. De thema’s sluiten aan bij de onderwerpen die samenwerkingsverbanden – al dan niet vanuit subsidiegelden – bij de kop pakken om het onderwijs aan begaafde leerlingen passender te maken.

Tijdens deze sterk interactieve bijeenkomsten is het nadrukkelijk de bedoeling dat je jouw ervaringen gaat delen. Het gaat zowel om successen als om vragen die jullie eigen projecten op inhoud en op organisatievorm oproepen. Het gaat dus echt om leren mét en van elkaar, het is dus zowel ‘halen als brengen’.

De sessie worden door verschillende voorzitters geleid. De voorzitters zijn je collega’s uit het werkveld. Zij zijn net als jij werkzaam bij een samenwerkingsverband en hebben zich gespecialiseerd in (hoog)begaafdheid.